مجید عبداللهی، معاون فنی و نظارت سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس ایران، اعلام کرد که ۲۸۵ مدرسه در اصفهان تحتتاثیر فرونشست زمین قرار گرفتهاند. او اعلام کرد که به دلیل بروز پدیده فرونشست، برخی از مدارس استان اصفهان تخلیه شدهاند.
مجید عبداللهی در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا با اشاره به اینکه در استانهای تهران، اصفهان، خراسان رضوی، یزد، فارس و قزوین بیشترین تهدید برای فرونشست زمین در مدارس وجود دارد، افزود: «بیشترین مدارس ما از منظر آسیبپذیری در اثر فرونشست زمین، در همین پنج استان قرار دارند؛ ضمن اینکه حدود ۲۴ استان در کشور به صورت جدی با پدیده فرونشست مواجه هستند. از این تعداد نیز در حدود ۱۴ استان، موضوع فرونشست زمین در کاربریهای مسکونی و فضاهای آموزشی نیازمند توجه بیشتری است.»
او با تاکید بر اینکه ۲۸۵ مدرسه در استان اصفهان تحتتاثیر فرونشست زمین قرار دارند، گفت: «حدود ۴۴ مورد آن آسیب دیدند و ۱۴ مدرسه را پایش کردیم که منجر به تخلیه تعدادی از آنها شد.»
او با تاکید بر اینکه مسئولیت تعیین مکان ساخت این مدارس از لحاظ بررسی خطر فرونشست زمین، بر عهده سازمان نقشهبرداری و سازمان زمینشناسی است، گفت: «این دو سازمان باید پایشهای خود را انجام دهند و اطلاعات نقشهای خود را در اختیار دستگاههای اجرایی قرار دهند و آنها مکلف هستند بر مبنای اطلاعات سازمان زمینشناسی و نقشهبرداری، برنامهریزیهای مربوط به فرونشست را در دو وجه در خصوص مدارس انجام دهند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بحران خشکسالی از یک سو و معضلی بزرگتر از آن، بحران مدیریت در جمهوری اسلامی، فرونشست زمین را به یکی از عظیمترین بحرانهای پیش روی ایران تبدیل کرده است؛ بحرانی جبرانناپذیر که سکونت را در مناطق بسیاری از این سرزمین ناممکن میکند.
هفته گذشته زنگ هشدار فرونشست زمین در استان سمنان نیز به صدا درآمد. استانداری سمنان اعلام کرد که شهرهای سمنان، امیریه و بسطام بیشترین میزان فرونشست را در این استان دارند و استفاده زیاد از آبهای زیرزمینی، عامل مهم ایجاد این فرونشستها است.
مصرف بیرویه آبهای زیرزمینی، از دلایل اصلی فرونشست زمین بهشمار میرود. امیرقلی جعفری بروجنی، عضو ناظر مجلس در شورای عالی آب، اعلام کرد که چاههای مجاز در ایران دو برابر حجم چاههای غیرمجاز اضافهبرداشت دارند، و این عامل باعث شده است سرعت فرونشست زمین بیش از پیش در معرض توجه قرار گیرد.
او در خصوص مدیریت منابع آبی ایران گفت: «تنها راه برونرفت از وضعیت فعلی، مدیریت درست در حوزه آب کشاورزی است. باید بپذیریم که۸۰ درصد یا بیشتر از ۸۰ درصد منابع آبی، در بخش کشاورزی مصرف میشود و اگر نتوانیم مصرف آب را در حوزه کشاورزی ساماندهی کنیم، وضعیت فعلی تشدید میشود.»
هفته گذشته رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران نیز درباره پدیده فرونشست زمین در تهران هشدار داده و اعلام کرده بود که فرونشست زمین در چهار منطقه ۱۸، ۱۹، ۱۶ و ۱۷ تهران جدی است و در دهههای آینده، این پدیده اتفاق ناگواری برای تهران خواهد بود.
روزنامه جوان نیز تیر سال جاری در گزارشی اعلام کرده بود که فرونشست زمین در ایران، ۴۰ برابر میانگین جهانی است و ۴۰ میلیون نفر از جمعیت ایران در محدوده تحتتاثیر این پدیده زندگی میکنند. با همه این هشدارها و خرابیهای بزرگی که این فرونشستها برای شهرهای مختلف ایران پدید میآورد، دولت هیچ اقدام موثری در این زمینه انجام نداده است و کماکان به صورت رسمی و غیررسمی از منابع آبی زیرزمینی بهرهبرداری میکند، یا استفاده غیرقانونی از این منابع را نادیده میگیرد.